Lomoinstant_en
Have an account? Login | New to Lomography? Register | Lab | Current Site:

Príbeh korkovej zátky

Stavím sa, že ste sa ani na sekundu nezamysleli nad tým ako taká korková zátka vzinká. Otvoríte fľašu, ochutnáte dúšok lahodného vína a korok ostáva často zabudnutý.

Za vecami, ktoré často prehliadame je často zaujímavý príbeh. Nie je tomu inak ani v prípade korkovej zátky.

Všetko začína v Portugalsku a Španielsku. Rastie tam totiž v lesoch dub korkový. Po dosiahnutí veku 25 rokov sú tieto stromy zbavené svojej kôry, čo sa potom opakuje každých 9 rokov. Ak sa tento proces robí profesionálne, nedochádza k poškodeniu stromu a so zvyšujúcim počtom olupovaní kôry stúpa aj kvalita korku.

Po určitom čase skladovania, sú korkové dosky odoslané na spracovanie, kde sa povaria, aby zmäkli a dali sa narovnať. Takto sa ľahšie triedia a režú.

Nasleduje triedenie podľa kvality: najlepšie sa stávajú zátkami do fľaší, ostatné (pomleté na granule a zlepené) sa použijú na technické účely.

Viac o výrobe sa môžete dočítať na tejto stránke.

Informácie čerpané z wineanorak.com a Wikipedia.

napísal/a geegraphy a preložil/a tomasgal

No comments yet, be the first

Read this article in another language

Originálna verzia článku bola napísaná po: English. Dostupný je aj po: Türkçe & Português.